Imagine

vineri, 27 noiembrie 2009

2010 - Anul Inimii deschise


Nu stiu cand s-au scurs si cele 11 luni ale lui 2009. Mai ieri desfaceam bradul si si inchideam in cutii frumos coloorate atmosfera vesela, globurile scanteietoare, aroma cozonacului garnisit cu stafide, colindele si urarile noptii magice dintre ani. Iar a sosit clipa bilantului, a evaluarii anului ce se apropie de final. Momentul in care imi fac planurile pentru anul ce vine, ca sa stiu incotro ma indrept... Anul 2009 a fost anul Zambetului... Pai cum sa fie altfel cand ai langa tine un bebelus vesel, istet si cu un suras angelic.
2010 va fi anul Inimii deschise. Piticuta a crescut deja (are 1 an si 3 luni) si e momentul sa o invat bunele maniere, resposabilitatea, respectul, grija. De ce anul Inimii deschise?! Pentru ca inima unui copil e deschisa la nou, e sincera si buna. Asa ca 2010 e anul in care o sa o pregatesc sa paseasca intr-o lume, poate nu tocmai asa cum mi-o doresc. O lume adesea rea, gri, mizera si stearsa. Tocmai de aceea in 2010 o sa incerc sa aduc un strop de culoare si lumina, o sa fac lumea mai buna....


Ianuarie- luna fulgului de nea. Va fi luna in care o sa asigur fulgilor jucausi terenul de aterizare. Va fi luna in care vom invata respectul fata de noi insine si fata de ceilalti. Asa ca voi arunca la cos hartiile, gunoaiele mele si cele aruncate de ceilalti.


  • Februarie – luna daruirii. Pentru ca adesea spatiul pare a fi stramt si neincapator pentru toate visele si dorintele noastre, februarie va aduce cu sine si o reorganizare interioara si exterioara. Toate lucrurile pe care nu le-am folosit in ultimul an, inca bune si functionale, vor fi daruite celor care au nevoie de ele si le vor aprecia. Pitica va invata astfel ce inseamna a darui...

Martie- luna economiei. Resursele planetei sunt limitate si adesea ma gandesc ca fiecare gest al meu e important. O picatura intr-un ocean, poate determina un adevarat tsunami. Asa ca in martie voi opri apa in timp ce ma spal pe dinti, voi opri dusul cat ma sapunesc, voi opri caldura in timp ce aerisesc, voi inchide luminile in camerele in care nu stam, voi opri televizorul cand nu se uita nimeni la el.

  • Aprilie- luna verde. O oaza de verdeata inseamna un moment de liniste, de relaxare. Insa orasul e gri, tern, lipsit de culoare. Asa ca in aprilie voi planta in gradina din fata blocului un pom. Deja m-am interesat si am nevoie de aprobare pentru acest gest, insa merita efortul. Cica o viata nu inseamna nimic daca nu ai plantat un pom.

Mai – luna animalutelor. In mai voi merge la un centru de ingrijire animale ca voluntar. Voi invata pitica mea ca o lume mai buna inseamna a avea grija de ceea ce este in jurul nostru, ca animalele au nevoie de iubire, ingrijire, joaca si intelegere, la fel ca oamenii.

  • Iunie- luna ingerasilor. Copiii sunt mainile cu care ne prindem de Rai. Voi merge ca voluntar la Centrul Gavroche (unde am mai fost anul trecut) pentru a fi cat mai aproape de acesti ingerasi lipsiti de noroc, care sunt insetati de afectiune, tandrete, iubire.

Iulie – luna jocului. E timpul pentru Vacanta din parc. Da! Ca si in alti ani, ca trainer si animator cultural voi organiza actiuni pentru copiii care nu-si permit o vacanta la mare, munte, bunici. Jocuri in aer liber, ateliere de creatie, ateliere de origami, cursuri de dans, culisele teatrului- cu scenete improvizate de copii.

  • August – luna intelepciunii. Cine nu are un batran sa-si cumpere... Sau sa-l viziteze- spun eu... Voi merge ca voluntar la Caminul Sfantul Toma, sa ascult povestile pline de talc ale unor actori scosi din scena mult prea devreme. Sunt oameni sensibili, care asteapta o inima deschisa sa-i asculte, sa-i inteleaga...

Septembrie - luna imbratisarii gratuite. Este un grup de suflete nobile care incearca sa ajute la crearea unei lumi mai bune. Asa ca va fi luna in care ma voi implica in totalitate proiectelor lor. Va fi luna in care voi imbratisa cu tot sufletul acest proiect.

  • Octombrie – luna tolerantei. Toleranta înseamnă acceptarea cu nerăbdare şi bucurie a felului în care ceilalţi caută adevărul, inseamna a înţelege credinţele, riturile şi obiceiurile altora fără a le împărtăşi. Pe cat de usor pare a fi tolerant, pe atat de dificil este sa pui in practica. Adesea toleranta este sinonim cu iertarea.... Va fi poate luna cea mai dificila, pentru ca adesea critica, atitudinea de carcotasi specifica noua, romanilor, vine din intoleranta.

Noiembrie- luna cuvantului. Cuvintele sunt vocea inimii – spunea Confucius. Va fi luna in care voi promova: Scriem impreuna, pentru o lume mai buna! Este vorba de o idee care isi cauta de multa vreme o intruchipare. Acum s-a materializat. Voi propune blogarilor sa se implice in acest proiect de a face o lume mai buna, si sa publice, pe blogurile personale, un articol cu tema - Scriem impreuna, pentru o lume mai buna!


  • Decembrie – luna bilantului. Va fi luna in care o sa privesc retrospectiv anul 2010 si o sa constat cu bucurie ca deja traiesc intr-o lume mai buna.

Insa nu am sa astept anul 2010 ca sa fac lumea mai buna, ci o sa incep de azi, prin publicarea acestui articol, prin constientizarea faptului ca o lume mai buna incepe cu mine, cu atitudinea personala fata de ceea ce ma inconjoara. De azi voi zambi tuturor, caci o lume mai buna inseamna o lume optimista, increzatoare, cu oameni educati, cu inimi deschise. Caci, asa cum spune un artist al cuvintelor, lumea aceasta va fi o lume mai buna atunci cand puterea dragostei va inlocui dragostea de putere.





4 comentarii:

  1. Sa stii ca m-ai pus pe ganduri...e frumos ce ti-ai propus, insa luna decembrie din 2010, cand constati ca ai realizat ceva pentru tine si cei dragi din jurul tau, trebuie sa fie minunata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte complex, fetita ta va deveni o persoana pe cinste, iar tu vei putea sa te mandresti mereu ca ai facut lumea mai buna, crescandu-o atat de bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru gandurile tale deschise si visele vazute prin ochii unei "muze" atat de pure.
    Un alt mare artist al cuvintelor ne spune ca...fara bunatate si iubire, fara incredere si fara visuri nu e viata omeneasca,- ci e un chin zadarnic ca al geniilor cazute din paradis in infern-(V.Parvan)
    De ce oare tot ce e bun si frumos se zamisleste doar prin vise!?...

    RăspundețiȘtergere
  4. Calendarul acesta il voi printa si am sa il ofer colegilor de la munca, poate asa le mai deschid si lor ochii. Daca macar o parte din oameni l-ar urma... lumea ar fi un pic mai buna.
    Totodata eu vreau inainte de Sfintele sarbatori de Paste sa organizez o vizita la unul dintre orfelinatele din Bucuresti ca sa ofer copiilor cadouri si sa petrecem cu ei macar o ora, sa vorbim cu ei, sa ii imbratisam, pentru ca au nevoie de asa ceva, trebuie sa simta si ei ca este sarbatoare. Poate vrei sa colaboram pentru aceasta campanie. Pacat ca nu am apucat sa scriu articolul pt aceasta proba ca sa va fac cunoscute intentiile mele :) Dar niciodata nu este prea tarziu!

    RăspundețiȘtergere