Imagine

miercuri, 9 decembrie 2009

Bufnită, Bradul si Sistemul

Luminat si plin de simbolism, Craciunul aduce in fiecare an bucuria reintalnirii cu cei dragi, cu traditia. Craciunul echivaleaza cu o chemare tainica pentru fiecare dintre noi, de a porni cu gand bun si inima curata spre noul an... Plina de parfum divin, sarbatoarea Nasterii Domnului revine iar ca prilej de bucurie.

In fiecare an, ne strangem cu totii si deschidem cadourile de sub brad, cu parfum de cozonaci si colinde... Asa-i traditia. Astazi insa s-a convocat Consiliu de familie, adica trebuie sa luam o decizie importanta... Oare despre ce o fi vorba? Asa ca ne-am strans in living toti cei patru membii adulti ai familiei si piticuta de 1 an si 3 luni ...

- O sa fiu scurt, incepe tata. Dupa cum stiti in fiecare an respectam traditia si cumparam porc, facem cozonaci, cumparam brad si in ziua de Craciun desfacem cadourile.
- Bun si? - intreb eu, nerabdatoare...
- Avem de ales. Calculatorul s-a stricat si trebuie schimbat. Maica-ta s-a gandit si a venit cu ideea sa nu mai cumparam porc - ca tot nu e sanantos si e o groaza de bani, sa renuntam la brad si sa punem toti, la un loc, banii de cadouri si sa cumparam alt sistem pentru calculator.
- Toti avem nevoie de el- adauga mama pe nerasuflate.
- Mai putin eu - murmura tata...
- Lasa ca si tu joci sah si verifici unde sa te duci sa stai cu batu'-n balta.... - il infrunta mama...
- Eu sunt pentru calculator- afirma Alex (sotul meu, ginerele lor si tatal piticutei)
- Deci... mama si cu Alex sunt pentru calculator, tata e pentru brad si cadouri - numar eu voturile... Pitica iese din calcul, doar n-are drept de vot, desi ii surade calculatorul de cand mananca doar in fata lui. Insa mi-ar placea sa ii vad si reactia in fata bradului si a cadourilor... De cand cu Mos Nicolae a invatat sa verifice pantofiorii si toate pungile/gentile spunan : mos... Am mai ramas eu sa ma hotarasc si imi e tare greu... Traditie sau tehnologie. Dificila alegere...
In timp ce analizam eu, suna soneria. E Bufnită, vecinul si amicul nostru, inteleptul cartierului, filosolul cu idei geniale.
- Ziua buna la toata lumea. Am picat intr-un moment nepotrivit?
- Oarecum... Suntem toti si avem de luat o decizie. Sa luam porc, brad si cadouri sau sistem pentru calculator? - ii prezint eu succint situatia.
- Nimic mai simplu. Daca cumparati in perioada 1-20 Decembrie, unul dintre sistemele AMD aflate in promotie, primiti garantat un brad argintiu. Bradul va fi livrat gratuit. - ne informeaza scurt Bufnită.
- Da' ce au sistemele astea AMD, sunt expirate, vor sa scape de ele? - adauga tata suspicios.
- Din contra, nenea Fane. AMD e in top, sunt extra. Mai sunt si oameni cu inima mare care fac daruri frumoase de sarbatori - il linisteste Bufnită. Iar nenea Fane are incredere in el, doar e inteleptul, expertul in calculatoare.
- Un brad arginitiu? - intreaba mama cu licariri de fericire in ochi. De cand imi doresc unul...
- Exact asa...- spune Bufnită.
- Un brad fara cadouri- murmur eu...
- Pai punem sistemul sub brad si gata. Un cadou mare, de valoare pentru toti- adauga Alex.
- Si porcul? Renuntam la sarmalute, carnati, fripturica? - bolboroseste tata, simtind ca decizia e luata.
- Pai, nenea Fane, cine mai are timp sa taie porcul si sa-l gateasca daca aveti calculator? Hai ca am plecat si ne mai vedem, adauga Bufnită, in drum spre usa.
- Deci luam sistemul AMD si o sa avem si cadouri si brad. - spun eu. O idee de vis au avut cei de la AMD...
- Bine. Luam sistemul. Oi mai gasi eu un pol si pentru o sarma si gata, le impacam pe toate - adauga tata... O sa te ocupi tu, Alex, sa merite banii, sa fie d-ala bun.
- Sigur, tata. Auziti, da ce voia Bufnită, de ce a venit?- intreaba Alex
- ?! ...

Un comentariu: